Morgonrocken – ett mångsidigt plagg

Morgonrocken har sitt ursprung i ett plagg som kallas banyan, och som användes av män på 1700-talet. Plaggets inspiration kommer från persiska och asiatiska kläder. En banyan var en lös, T-formad dräkt, liknande en kimono, ofta gjord av bomull, linne eller silke. Männen på 1700-talet använde en banyan på ungefär samma sätt som vi använder en morgonrock idag: den användes i hemmet, över byxor och skjorta, som en slags informell kappa. Somliga män, som bodde på platser med ett varmt och fuktigt klimat, bar den också som en bekvämare kappa att använda utomhus. Det blev något av en statusikon för intellektuella män att avbildas på ett porträtt iklädd banyan.Dressing_gown_wiki

Dagens morgonrockar skiljer sig från en banyan så till vida att de används av både kvinnor och män, och att ingen knappast skulle visa sig utanför dörren iklädd morgonrock. Idag används den oftast just på morgonen, när man nyss stigit upp och inte klätt på sig än. Ordet ”morgonrock” kan också innefatta plagget ”badrock”, som till skillnad från morgonrocken, som kan vara i en mängd olika material, oftast är gjord av frotté eller ett annat absorberande material. Detta eftersom den är tänkt att bäras direkt efter ett bad eller en dusch. En naturlig plats att förvara sin morgonrock är därför på en krok i badrummet. Något att ha i åtanke när man planerar sin badrumsinredning är därför hur många krokar man behöver, och var de ska sitta för att åtkomsten till handdukar och morgonrock ska bli så smidig som möjlig. Du hittar flera olika lösningar på Swedmart.se.

Trots att morgonrocken således endast är ett inomhusplagg som mycket få människor kommer att se, finns den i en mängd stilar, material, färger, mönster och längder. Ett exempel på hur de olika modellerna kan skilja sig åt är hur kragen är utformad. Den vanligaste formen på kragen är kanske sjalkragen. Den kallas sjalkrage just för att den sluter sig kring halsen som en sjal. Den liknar på många sätt slagen på en kavaj. En annan vanlig krage är den med luva. Det är framförallt vanligt med luva på badrockar, eftersom den då hjälper till att torka håret och hålla huvudet varmt. En mindre vanlig variant är kimonostilen, då morgonrocken inte har någon krage alls. Den varianten är vanligare i varmare klimat.

Morgonrockens komfort gör att det är mångas favoritplagg, och kanske kommer det en dag återigen att vara acceptabelt att bära morgonrock ute på gatan.