Designers som var före sin tid

I det här inlägget ska vi ta ett lite bredare grepp om vad som utgör design. Det handlar som bekant inte endast om kläder och mode. Med det sagt finns det ett fåtal pionjärer i historien vars framsynthet bör kunna fungera som inspirationskälla alldeles oavsett vilket fält man verkar i.

Du hittar nog inte det mest progressiva modet i sortimentet hos Afound. Vad du däremot hittar är ett stort utbud bestående av kläder som ligger helt rätt i tiden – dessutom till låga outlet-priser. Deras sortiment rymmer inte bara det senaste inom damkläder och herrkläder. Du hittar förutom det ett gediget utbud av inredning och second hand.

Leonardo da Vinci

Det förmodligen främsta namnet av alla som kan sägas ha varit före sin tid är renässansmannen framför alla andra. Leonardo da Vinci förverkligade få av sina mest futuristiska koncept, men de finns där i skisser och ritningar: helikoptrar, ubåtar och mängder av andra ting som inte var tekniskt möjliga under tiden då han levde. Att han dessutom hann med att vara en av sin tids främsta konstnärer och skulptörer gör att han i efterhand framstår som smått omänsklig.

Charles Babbage

Den brittiske matematikern Charles Babbage var i sanning en pionjär när han år 1837 påbörjade arbetet med vad som i mångt och mycket är att betrakta som den första riktiga datorn. Han lyckades tyvärr inte slutföra den, pengarna tog slut. Hans koncept och design testades dock långt senare, år 1991, och det visade sig att hans dator hade fungerat. Den ofärdiga datorn finns idag att beskåda på Londons vetenskapliga museum.

Rene Descartes

Descartes är främst känd för att vara filosofen som myntade uttrycket ”jag tänker, alltså är jag”. Han var också framsynt när det gällde uppfinningar. År 1632 var han den förste som dokumenterades med idén om kontaktlinser. Idén gick mycket riktigt ut på att sätta små linser fyllda av vätska direkt på ögonen. Som vi vet tog det ytterligare några hundra år innan idén om kontaktlinser blev verklighet.

Zhang Heng

Många designers som var före sin tid formulerade sina koncept långt innan det fanns något sätt att praktiskt applicera deras idéer. Det gäller dock inte för Zhang Heng som uppfann en jordbävningsdetektor så tidigt som år 132. Precis, år 132 e.Kr. Hans detektor hade förmågan att märka av jordbävningar på flera hundra mils avstånd.

Anna Sui

Så till sist en modedesigner som var långt före sin tid. Anna Sui designade unisex-kläder och annat mode långt innan någon annan. Redan 1981 när hon gav ut sin första kollektion tycktes det som att hon hade fingret på en pulsåder som hörde hemma minst 25 år framåt i tiden. Det vore inte orättvist att påstå att hon påverkat hur i princip alla människor klär sig år 2019.