Hantverkares arbetskläder – ett viktigt val

Att arbeta som hantverkare är ofta ett slitigt jobb, inte bara för kroppen utan även för kläderna. Det är ett yrke som ställer hårda krav på arbetskläderna både i fråga om kvalitet och hållbarhet som säkerhet och komfort.

Ett av de allra viktigaste plaggen för en hantverkare är skorna. Skorna kommer man med största sannolikhet att ha på sig mellan sju och åtta timmar om dagen, om inte mer, fem dagar i veckan, och det är därför mycket viktigt att de sitter rätt på foten. Skorna ska inte bara vara i rätt storlek och vara sköna, utan också ge foten det stöd den behöver beroende på hur fotvalvet ser ut och hur steget ser ut. Skorna måste också vara mycket slitstarka och klara av den tuffa arbetsmiljön som hantverkare ofta vistas i. Om bäraren har ett yrke där man ofta måste krypa kan det till exempel vara bra att skorna har förstärkta tår. På en byggplats måste alla skor också ha spikskydd.handyman-151827_640

För arbetsbyxorna gäller i princip samma sak som för skorna – man kommer att tillbringa mycket tid i dem, så de måste vara tillverkade av ett slitstarkt material som denim eller bomull. Många arbetskläder har också förstärkta slitytor på väl utvalda ställen, som armbågar och knän. När det gäller just knäna är det viktigt att ha byxor med inbyggda skydd, eftersom man annars snabbt kan dra på sig skador då man kryper och står på knä mycket. Ett par funktionella arbetsbyxor bör också ha många och bra hällor, så att byxorna håller sig på plats även när de tyngs ner av verktyg.

Slutligen måste man inom många hantverkaryrken se till att ha ett par bra handskar på sig. Mer än hälften av alla skador i arbetet kan relateras till skador på händer och fötter, och med ett par bra skor i kombination med ett par bra handskar minimerar man den risken. Exakt vilken handske som passar bäst beror på vilka behov hantverkaren har i sitt arbete – ska man bära mycket och tungt krävs ett par grova handskar med starka slitytor, medan man kanske måste ha ett par nättare handskar om man ska utföra mindre, mer detaljerade arbeten. Vissa hantverkare, som målare, kan behöva handskar som står emot kemikalier. Om du letar efter målare i Stockholm kan du gå in på Vimalar.se – de har garanterat rätt kläder för att utföra sitt jobb säkert och effektivt.