Erdem x H&M

H&M har gjort sig kända för sina samarbeten med välkända och lyxiga modehus. Det har gjort det möjligt att fynda designkläder till förmånliga priser. 2017 så var det Erdems tur att rita en kollektion för den svenska lågpriskedjan. Erdem x H&M är namnet på kollektionen som släpptes i november. Det är ett limiterat antal kläder vilket innebär att inte alla H&M-butiker säljer de eftertraktade plaggen. Erdem har varit ganska okänd i Sverige till bara för ett antal år sedan men internationellt sett har han varit populär i ganska många år. En som ofta ses bära hans kreationer är prinsessan Madeleine. Vid flera officiella sammanhang som exempelvis vid kronprinsessan Victorias 40-årsdag valde hon Erdem. Hon är i gott sällskap även den engelska prinsessan Kate gillar Erdem och hans klänningar syns också flitigt på röda mattan i Hollywood. H&M:s första samarbete var 2004 när Karl Lagerfeldt ritade en omåttligt populär kollektion. Därefter har de släppt en eller två designerkollektioner årligen med kändisar som Cavalli, Versace och Balmain.

Det prisbelönta modehuset Erdem

Det brukar alltid vara rusning efter designkollektionen och kön ringlar sig lång utanför butikens entré och Erdem var inget undantag. Modehuset är döpt efter sin grundare Erdem Moralıoğlu. Han är född och uppvuxen i Kanada men modehuset har sin bas i London. Innan samarbetet med H&M fanns hans kläder att köpa i cirka 170 exklusiva butiker runt om i välden, bland annat Barneys New York och Selfridges i London. 2015 öppnades dessutom hans flaggskepp i Mayfair, London. Erdem är en ung designer och han har gjort sig känd för att experimentera med tyger och använda sig av djärva mönster kombinerat med ett utsökt handarbete med fina detaljer. Hans mentor har varit Diane von Fürstenberg som han arbetade tillsammans med innan han skapade sitt eget märke Erdem. Genom åren har han vunnit flera ärofyllda priser, bland annat pris som den mest inflytelserika designern som han erhöll 2011. Han är en framgångssaga i modevärlden och Cate Blanchett, Linda Evangelista, Sarah Jessica Parker, Emma Stone, Alicia Vikander och många, många fler ses ofta på röda mattan och i veckotidningarna med plagg från Erdem.

Kläder på nätet

Precis som vid tidigare samarbeten så går populära plagg snabbt åt. Det finns en lukrativ andrahandsmarknad på nätet. Många köper på sig flera plagg som de sedan säljer till högre priser på nätet. Precis som med andra designerplagg är de hett eftertraktade och tappar sällan i värde, snarare tvärtom. Är du på gång att göra en storstädning av garderoben eller ska flytta så släng inte plaggen innan du anlitar en Flyttstädning Landskrona eller i den staden du bor. Vill du inte ha dem kvar sälj dem på nätet istället och tjäna pengar. Allra bäst är så klart att spara dem för mode kommer och går. Exempelvis är säljs vintagekläder från klassiska modehus numera på auktionshus för dyra pengar. För dem som inte kunde ta sig till en H&M-butik eller helt enkelt inte hann få tag i ett plagg så är det alltså inte kört utan det finns goda chanser att fynda på internet. Det gäller både Erdem-kollektionen och från de tidigare samarbetena.