Olika skjortmodeller

När du går på museum eller tittar på bilder från olika tidsepoker kan du se att skjortans utseende har varierat kraftigt genom tiderna. Oftast är det kragen som ändras. Idag kan du välja på många olika skjortmodeller. Du kan till exempel hitta skjortor som är anpassade för att vara snävare. Modellen kallas ”slimline”. Ett snäpp mindre snäv så kallas den ”Fitted body”. Du hittar också den klassiska modellen, som helt enkelt kallas för ”Classic”. Formella skjortor med dubbel manschett anses vara en skjorta som varje man bör ha i sin garderob. Button-down skjortan kallas den skjorta vars krage knäpps ner till sidorna. Den har blivit populär de senaste åren. Oxfordskjortan har också en button-down krage, men är tillverkad i kraftigare tyg.

Kuriosa om skjortor

Stenströms_shirts_(11833288036)Skjortor har använts ända sedan antiken. Förr ansågs plagget vara underkläder och det var inte meningen att den skulle synas. En kavaj eller väst bars alltid ovanpå. Innan slutet på 1800-talet hade inte skjortorna några knappar. Då drogs plagget helt enkelt över huvudet, som en pullover. Den hade även en linning vid halsen som drogs åt. Det var först under 1960-talet som den lilla bröstfickan tillkom. Anledningen till det var för att västen till kostymen slutade att användas och därmed den tillhörande fickan. Det tillverkas fortfarande idag mer skjortor för män än kvinnor. En något underlig detalj är att kvinnoskjortor knäpps olika än mansskjortor. Skjortorna för kvinnor knäpps åt vänster. Mannens åt höger. En teori om anledningen till det är för att kvinnorna ofta hade påkläderskor i sina hem. Det var lättare för dem att knäppa knapparna åt det hållet. Männen däremot klädde på sig själva, Därför sitter knapparna på mäns och kvinnors skjortor på olika sidor.

Tvätta en skjorta

För att en skjorta ska hålla sig snygg länge gäller det att tvätta den rätt. Blekmedel ska undvikas då det kan förstöra tyget. Alla knappar ska vara uppknäppta innan den tvättas. Vänd även din skjorta ut och in. Det är viktigt att följa tvättanvisningarna som kommer med plagget, men det är rekommenderat att aldrig tvätta i högre än 40 grader. Använd inte tvättmaskinens centrifugering, då det kan leda till att din skjorta tappar formen. Dessutom slits den fortare då den centrifugeras. När skjortan är färdigtvättad ska den dropptorka genom att hängas på en galge. Då knäpper du även kragen för att se till att den håller formen. Sträcka den kan du göra, men bara i sömmarna. De flesta skjortor behöver strykas. Använd låg värme på strykjärnet och gå skonsamt fram. Ett knep för att göra det lättare är att använda en sprayflaska och fukta skjortan innan strykning. Men fukta den bara mycket lätt. En välskött skjorta håller formen i många år och är alltid snygg.