Välj rätt klänning

Välj rätt klänning för just din kroppstyp och lär dig hur du framhäver dina tillgångar och smickrar figuren. Man brukar säga att det finns fem kroppstyper: päron, äpple, morot, timglas och rak. Du tar lätt reda på din kroppstyp genom att titta dig i spegeln eller mäta byst, midja och höft. När du har hittat din form hjälper vi dig med tips och råd för hur du väljer rätt klänning för just din kropp. Kom ihåg att det inte finns några ”bra” eller ”dåliga” kroppstyper. Alla är vi olika och moderiktiga kvinnor finns i alla former och storlekar.

Retro 1950s DressesPäron, äpple eller morot?

Ta reda på din kroppstyp och välj en klänning som passar din kropp. Formen päron har höfter som är bredare än bysten och smala axlar. Päron klär i former som framhäver bysten och markerar axlarna. Klänningar med lite mer volym över bysten smickrar den här kroppsformen. Den andra formen i listan är äpplet som passar dig med en byst som är större än höften. Äpplen har också oftast smala armar och ben och klär mycket fint i korta klänningar som inte stramar åt under bysten. Om din kroppstyp är morot har du bredare axlar och smala höfter. Då passar en klänning som är ljusare nertill eftersom den balanseras mot axlarna när ögat dras till den ljusare färgen.

Timglas eller rak figur?

En timglasfigur är den klassiska figuren där bysten och höfterna har ungefär samma mått tillsammans med en smalare midja. Timglas klär allra bäst i klänningar som har en markerad midja. Modeller som sitter åt över bysten och midjan passar perfekt. Den sista kroppstypen är rak. Den har du om din kropp är lång och smal utan markerade kurvor. Den raka kroppstypen klär väldigt bra i skärp som sitter åt där midjan är som minst. Klänningar med volanger eller annat som ger volym över bysten och höfterna passar också fint. När du har hittat din kroppstyp och vad som passar dig är det upp till dig att visa din personliga stil med dina nya favoritklänningar.