Välj rätt bh

Har din bh tappat formen? Förlorat färgen i tvätten? Har axelbanden plötsligt börjat skava obekvämt? Då är det dags att ge dig ut i djungeln av underkläder, men hur väljer man rätt? Till vardags ska en bh ska vara praktisk, den ska ge stöd och hålla bysten på plats. En bh med släta kupor i en neutral färg som vit eller beige är ett klokt val till basgarderoben då det finns många tillfällen då en bh inte bör synas. När man ska välja modell i övrigt handlar det till stor del om den personliga smaken.

Att välja modell

Några vanliga modeller på en bh är: push-up, som lyfter bysten snett nerifrån; balconette, som lyfter bysten nedifrån och bygel-bh som är valet för den som vill ha ett naturligt utseende på bysten. En modell som blivit populär är den bygellösa bh:n, den ger mindre stöd än en konventionell bh och passar därför de med mindre byst. När du väljer modell är det också bra att ha i åtanke vilken typ av kläder du vanligtvis bär, push-up eller plunge bh:n passar bra till djupa urringingar medan en balconette är fint till axelbandslöst. Vilket utseende du än föredrar bör du komma ihåg att det är viktigt att välja rätt bh för bästa möjliga stöd och komfort.

Passform och storlek

Många kvinnor köper sin bh i tron att den passar när den i själva verket sitter helt fel. En för liten kupa skapar ett tryck på bysten och kan orsaka valkar där kupan skär in i huden. Om ryggbandet under bysten är för långt kommer axelbanden belastas vilket kan orsaka smärta i axlar och nacke samtidigt som det mesta av stödet en bh ska ge försvinner. Därför är det viktigt att mäta rätt och kontrollera sina mått ibland eftersom kroppen förändras. När du mäter ska måttbandet ligga runt ryggen och över bröstvårtorna för det första måttet, det andra måttet tar du precis under bysten, där bh-bandet kommer sitta. Med dessa två mått kan du sedan räkna ut din kupstorlek.